Järnek

Järneknnetecknas av att de lämpar sig utmärkt som häckväxter. De arter av hölje som erbjuds på våra webbsidor är alla bladbärande och passar utmärkt som häckväxter. De taggiga bladen på stenbärsarter gör häckar nästan ogenomträngliga efter några år. Alla höljesarter är mycket tåliga och kan också användas i blandade häckar.

Järnek som häckväxt

Hulthäcken är en välkänd växt som växer bra både i naturen och i trädgården. Precis som Glaucous Temple används det ofta som juldekoration. Det betyder att hölle är en riktigt vintergrön häckväxt – även i hjärtat av vintern kan du lita på hölle. Häckväxten hölle fyller oss med värme, den ser hemtrevlig och varm ut året runt. Det är därför vi får så många positiva reaktioner på denna häckväxt från Haagplanten.net!

Du kanske inte inser det, men hasseln är en riktig kändis… Ortnamnet “Hollywood” betyder bokstavligen “hyllskog”. Huruvida det fortfarande finns många häckar av hölle kvar lokalt kan diskuteras, men denna växt är definitivt fotogenisk och kommer också väl till pass i världsstjärnornas trädgårdar, eftersom häckens täta, taggiga lövverk ger mycket lugn och avskildhet.

Ilex historia

Romarna kände till hölje som Ilex och det är fortfarande dess vetenskapliga namn. Ilex var viktig för romarna, för mitt i vintern, när det var mörkt och lite kyligt även i Rom, samlade de in grenarna från denna gröna och färgglada växt för att dekorera sina hus med. Det var alltså långt före vår moderna jul… Romarna kallade sin högtid med Ilex för Saturnalia, midvinterfestivalen.

För vissa växter är det latinska namnet identiskt med det nederländska, t.ex. “hortensia”, eller nästan, som “liguster” (från ligustrum). Detta tyder ofta på att växten blev känd för oss först senare. Detta är uppenbarligen inte fallet med ilex, eftersom dess nederländska namn, holly, är mycket gammalt. Folk tycker ibland att hölle ser exotisk ut, men det är inte riktigt så: ilex eller hölle har funnits i Nederländerna sedan urminnes tider.

Exotisk, alltid grön, alltid färgstark: det är inte konstigt att den här lilla busken alltid har fångat folks uppmärksamhet. På så sätt kunde ilex växa till en symbolisk växt. Som häckväxt började man tidigt odla hölje som en häckväxt. Människor planterade hölje nära sina hus eftersom de trodde att det gav tur. I detta avseende är den kanske den äldsta av alla häckväxter… Och Ilex ger fortfarande tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *